Gyros met Tzaziki
De Tzaziki
Dit dipsausje is erg lekker bij gyros en pitabroodjes en smaakt ook goed bij de barbeque. Het is zeer waarschijnlijk dat de salade/dipsaus, die men in Turkije “çacik” noemt en in Griekenland “tzatziki” van komkommer met yoghurt nog uit het oude Sumerië stamt.
Ingrediënten :
- 1 komkommer
- 1/2 heel fijn gesnipperde ui
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- 1,5 tot 2,5 deciliter yoghurt
- peper en zout
Bereiding :
- Was de komkommer. Schil hem niet, verwijder wel de zaadlijsten.
- Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp.
- Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een half uurtje staan. Knijp daarna goed uit.
- Meng yoghurt met ui, knoflook, zout en peper. Schep de komkommer erdoor.
- Licht gekoeld of op kamertemperatuur serveren. Als je dit té koud serveert, proef je bijna niets.Nu de saus klaar is, bewaren we deze even in de koelkast en maken we de gyros.
Griekse gyros
De Griekse gyros is een variant op het Turkse döner kebab. Neem hiervoor:
- ongeveer 600 gram varkensschnitzels
- 2 uien in ringen
- 2 tenen knoflook
- gyroskruiden naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- olijfolie om in te bakken/marineren
- beetje citroensap
- optioneel (zelf voeg ik vaak nog een paprika in stukjes toe)
Bereiding:
- Meng alles door elkaar in een kom en snijd het vlees in blokjes.
- Roer dit door de marinade en laat het geheel een aantal uren in de koelkast staan.
- Bak daarna op in de koekenpan.
- Serveer hier warm pitabrood bij, evt met gesmolten kaas erin en wat reepjes sla of/en plakjes tomaat erbij.
Pitabrood
De pita is een afgeleide van de oudste broodvorm. Een ongerezen platte koek van gemalen graan met water, gebakken op een hete steen. Dit brood werd tienduizend jaar geleden voor het eerst gebakken.