Koken met een Stoomoven of Steamer

Een maaltijdbox vergelijken

Koken met een Stoomoven of Steamer

Veel mensen die tegenwoordig een keuken kopen schaffen daarbij een steamer aan. Vaak naast de normale oven, en soms in combinatie met een oven. Maar waarom zou je met zo’n stoomoven gaan koken? Wat zijn de voordelen? Waarom is het gezond? En wat kun je er allemaal mee? In deze blog nemen we je mee in de wereld van de steamers.

Waarom is stoomkoken gezonder
Groente stomen zou gezonder zijn dan andere bereidingswijzen. Bij stomen in deze apparaten heeft u geen olie, vet of zout nodig. Het behoud van vitamine C is erg afhankelijk van de groente. Zo neemt de vitamine C in broccoli met stomen 10% af en bij andere kookmethoden meer. Bij geschilde aardappelen neemt de vitamine C 22% af in de stoomoven, terwijl dit in de snelkookpan 13% is. Ten opzichte van koken in water is het behoud van vitamine C in een stoomoven altijd beduidend hoger: gemiddeld blijft er ruim 15% meer vitamine C behouden dan bij koken in water.

Wat kan je allemaal met een stoomoven

  • In een stoomoven heb je de mogelijkheid om meerdere zaken tegelijk te bereiden. Je eten kookt niet over, zelfs al hebben de groenten een verschillende kooktijd.
  • Je kan gezouten en gesuikerd voedsel samen bereiden want er is geen reuk – of smaakvermenging.
  • In de stoomoven kan je niet enkel koken, maar ook ontdooien en koken, warmhouden en heropwarmen.
  • Met de stoomoven kan je ook droog fruit herbevochtigen, gaat het pellen van fruit en tomaten makkelijker als je ze eventjes in de stoomoven hebt gestopt en je kan er ook dessertcrèmes en tussen-gerechten mee bereiden.
  • Een stoomoven kan ook perfect de bain-marie vervangen, de voedingswaren liggen niet in het water maar zijn omgeven met stoom.
  • Let op: In de veel recepten van HelloFresh of Marley Spoon worden geen steamers gebruikt.

Voordelen van de stoomoven

Voordelen van een stoomoven t.o.v. een gewone oven:

  1. Behoud van voedingsstoffen (vitamines, mineralen)
  2. Er is geen boter of vet meer nodig voor de bereiding van het eten
  3. Er kunnen meerdere gerechten tegelijkertijd in worden klaargemaakt
  4. De smaak van het eten blijft beter in een stoomoven
  5. Geen overkoken of aanbranden
  6. Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen
  7. Groenten behouden hun bite
  8. Geen kookluchtjes
  9. Geen toezicht nodig op het bereidingsproces (er kan niets overkoken of aanbranden)
  10. De kooktijd is onafhankelijk van de hoeveelheid voedsel die bereid wordt, 3 aardappelen garen in dezelfde tijd als 10 aardappelen.

Steamer: Wist u dat?

  • Wist u dat de stoomoven bijzonder geschikt is om deeg in te laten rijzen?
  • Veel stoomovens hebben zelfs een speciaal programma dat dat automatisch voor u regelt!
  • Kijk in de beschrijving van uw fabrikant of deze functie ook op uw stoomoven zit.
  • Een steamer kan u veel tijd besparen. Het kost wel even tijd om alle functies te snappen.
  • Er zijn speciale cursussen voor het gebruik van een steamer (vanuit de fabrikanten).
  • Soms krijg je bij aankoop van een apparaat korting op maaltijdboxen.

Geef een reactie