Leidsche Hutspot
Leidse Hutspot is het recept van het gerecht waarvan iedereen op school ooit wel eens wat gehoord heeft. Eigenlijk best lekker, volgens het ouderwetse Leidse hutspot recept.
Dit basisrecept is overigens ook ideaal om mee te variëren. Doe er bijvoorbeeld wat erwtjes en mais bij, stukjes worst, of een ander soort vlees.
De Ingrediënten
Voor dit basis hutspot recept hebben we het volgende nodig.
Voor de hutspot
- 1 kilo aardappels
- 750 gram winterwortelen
- 300 gram uien
- enkele eetlepels melk
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
Voor het vlees
- 600 gram magere runderlappen
- 80 gram boter
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- snufje tijm
- 2,5 dl. rode wijn, op kamertemperatuur
- 2,5 dl. bouillon, op kamertemperatuur
- zout en peper
Bereiding
- Begin met het vlees, dit duurt het langste.
- Zet de braadpan op het vuur en laat hierin de boter bruin worden.
- Bak het rundvlees op hoog vuur aan alle kanten bruin.
- Bestrooi hierna het vlees met wat zout en peper.
- Bak de fijn gesnipperde ui even mee.
- Zet het vuur laag.
- Voeg hierna de tijm, de wijn en de bouillon toe.
- Leg het deksel op de pan en laat het vlees zo’n twee uur sudderen.
- Schil de aardappelen, was deze en snijd ze in stukken.
- Kook de aardappelen gaar in weinig water met wat zout in ongeveer 20 minuten.
- Schil de winter wortelen en snijd deze in blokjes.
- Pel de uien en snijd deze in ringen of in halve ringen.
- Kook de wortelenen de uien in een tweede pan gaar, in water met wat zout.
- Maak van de gaar gekookte aardappels een aardappelpuree, door er wat melk doorheen te roeren.
- Voeg hieraan de peterselie en wat peper toe.
- Laat de wortels en de uien uit de andere pan goed uitlekken en schep deze door de aardappelpuree.
- Zodra het rundvlees mooi zacht is, schep deze uit de koekenpan.
- Zeef de jus.
- Serveer de hutspot met het vlees en geef de jus er apart bij.