Aardappelen koken

Een maaltijdbox vergelijken

Aardappelen koken

Aardappelen koken - zoyummy.nl

De kooktijd van aardappelen hangt een beetje af van de soort aardappel, wat je ermee wilt maken, en de grootte van de knollen.

Gemiddeld genomen moet je aardappelen koken in ongeveer 20 minuten. De aardappelen hoeven niet geheel onder water te staan, een laagje water van zo’n zes centimeter is genoeg.

Maar, als je de aardappelen  kunt snijden zijn de aardappelen ook sneller gaar. Maar let op, snij ze niet te klein, want dan zijn ze haast te snel gaar. Overgare aardappelen worden een soort pap, omdat het zetmeel uit de knol kan komen. Zorg voor gelijke stukken voor een gelijkmatige garing. Voor 4 personen heb je 1 kilo tot 1200 gram nodig.

Hoe koken?

  1. Schil de aardappelen
  2. Was de aardappelen
  3. Doe de aardappelen in een pan met water (voeg evt. een snufje zout toe)
  4. Zet de pan op hoog vuur
  5. Zodra het wat water kookt draai je het vuur omlaag en kook je  de aardappelen in 20 minuten gaar. De aardappelen zijn gaar als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt  prikken.
  6. Giet de aardappelen af.

Vastkokende aardappelen zijn ook lekker om  in de schil koken, maar gebruik alleen aardappelen in schil bij jonge aardappelen waar nog geen groene of paarse plekken op de schil zitten. Op deze wijze behoud je ook meer voedingsstoffen, terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je giftige schillen naar binnen krijgt.

Aardappelpuree
Een puree van verse aardappelen is vele malen lekkerder dan die uit kant-en-klare pakjes. Zo pak je dat aan:

  1. Kook kruimige aardappelen gaar.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  3. Klop er een scheut (warme) melk doorheen
  4. Voeg een klont boter (of een beetje olijfolie), peper en zout toe

Variatie: Het is ook erg lekker om verse bieslook aan de puree toe te voegen.

Geef een reactie