Asperges met Beaujolaissaus
Asperges met Beaujolaissaus is een heel goed, lekker en luxe recept voor verse asperges koken.
Ingrediënten
Voor 4 personen asperges koken met beaujolaissaus
- 600 gram witte asperges
- het sap van een halve citroen
- mespuntje zout
- snufje suiker
- 1 sneetje witbrood
Voor de Beaujolaissaus
- 4 sjalotjes
- 1/8 liter rode port
- 3 dl. Beaujolais
- 1 eetlepel droge rode wijn
- 125 gram koude boter
- zout
- 1 dl. slagroom
Het Recept
- Hak de sjalotten fijn
- Laat in een kleine steelpan de port en de Beaujolais met de sjalotten ± 10 minuten zachtjes koken tot de massa is gebonden
- Neem deze gereduceerde saus van het vuur en laat haar iets afkoelen
- Zet de pan weer op het vuur en verwarm de saus zachtjes
- Roer de rode wijn er met een garde door, de redelijk dikke saus komt daardoor langzaam los van de bodem van de pan
- Snijd de koude boter in stukjes en klop ze met de garde door de saus
- Breng de saus op smaak met zout en zet deze opzij
- Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de eventueel houterige of droge achterkantjes af van de asperges
- Breng in een ruime pan ongeveer twee liter water met het citroensap, het zout, de suiker en het witbrood aan de kook, leg de asperges in het kokende water en kook deze, afhankelijk van de dikte, in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar
- Klop de slagroom half hard in een aparte kom
- Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan, leg deze op meerdere laagjes keukenpapier of op een theedoek, laat ze uitlekken en snijd deze in stukjes van ongeveer 3 centimeter
- Verwarm de saus nogmaals heel rustig door en schep haar op de saus op (liefst) voorverwarmde borden
- Giet de slagroom in het midden van de saus
- Leg de gekookte asperges in het midden van de borden
Tips
Koop verse asperges, uit Limburg of uit de Achterhoek, deze zijn van april tot eind juni te koop.
Let erop, dat de uiteinden van de stengels niet zijn uitgedroogd, ze moeten zo vers mogelijk gestoken zijn.
Schil de asperges vanaf het kopje naar beneden en verwijder de houterige uiteinden.
Kook de asperges in het geheel: snijd ze voor soepen en salades pas na het koken in stukjes.
Doe bij het koken een sneetje wit brood in het kookvocht, dit neemt eventuele bittere stoffen op.
Let erop dat de asperges niet te gaar worden, ze moeten nog wel ‘bite’ hebben.
Breng de saus op smaak met eventueel wat extra zout.
Extra lekker met zalm, enkele aardappels, gebakken of gekookt of een ei.