Ratatouille
Ratatouille? Ja, vandaag eten we ratatouille (vegetarisch). Het recept hieronder heb ik aangevuld met worteltjes, omdat ik er hiervan nog een aantal in de koelkast had liggen. Ik maak vaker een ratatouille om overgebleven groenten op te maken. Ook champignons, sperziebonen en bleekselderij verdwijnen vaak in de ratatouille. Dit gerecht is lekker en gezond. Vooral in de Provence wordt vaak ratatouille gegeten. In Frankrijk wordt het gerecht ook vaak kortweg Rata genoemd. Goed voor een warme zomeravond of tijdens een balansdagje, vanwege het gering aantal calorieën.
Ingrediënten:
- 3 paprika’s bij voorkeur 1 rode, 1 gele en 1 groene
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 3 uien
- 4 tomaten (ontveld)
- 2 teentjes knoflook
- een scheutje olijfoliebalsamico azijn
- naar smaakpeper en zout
- Vaak doe ik er zelf ook wat laurier, basilicum en tijm door
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Hak alle ingrediënten in grove stukken, ook de knoflook en doe deze in een ovenschaal.
- Giet er een scheutje olijfolie doorheen en roer flink door elkaar.
- Bak de groenten 40 minuten in de oven en voeg de balsamico azijn, peper en zout toe alvorens het gerecht op tafel te zetten.
- Wanneer je even snel wil zijn, kan je het gerecht ook garen in de wok. Lekker met een stokbroodje.
- Tip: voor kinderen en volwassenen die niet zo van groenten houden kan je nog wat ketchup aan het gerecht toevoegen.