Zoetzure groenten

Een maaltijdbox vergelijken

Zoetzure groenten

Zoetzure groenten

Eten weggooien, daar heb ik echt een hekel aan. Maar ik koop wel vaak teveel, vooral groente. Omdat ik nooit van tevoren kan bedenken waar ik zin in ga hebben, of ineens mijn plannen omgooi. Het komt dus nogal eens voor dat ik groente over houd, en dan maak ik ze graag in. Chutneys, ratatouille, tomatensaus, piccalilly, ik heb allerlei potjes in de voorraadkast staan. En in de koelkast staan vaan potten met ingemaakte groenten, bij voorkeur op zoetzuur. Lekker bij pittige gerechten, waar ik ook nogal dol op ben. Ik vertel later nog weleens over mijn sambalverslaving. Het inmaken van groente op zoetzuur is echt heel gemakkelijk, je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig. Dit keer maakte ik het met bloemkool, maar vervang die gerust door courgette, komkommer, kool, wortel of wat je ook hebt liggen.

Dit heb je nodig voor een pot vol:

  • een pot met inhoud van 500 milliliter met schroefdeksel
  • 1 kleine bloemkool of een halve grote
  • 200 milliliter natuurazijn
  • 200 milliliter water
  • 3 eetlepels suiker
  • specerijen naar smaak

Aan de slag:

  1. Steriliseer eerst de pot die je gaat gebruiken. Dit kun je doen door hem in een grote pan 10 minuten uit te koken. Zorg ervoor dat de pot en deksel helemaal onder water liggen. Laat drogen op een schone theedoek.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en doe deze in de pot. Vul hem tot bijna bovenaan.
  3. Voeg de specerijen toe die je lekker vindt. Ik gebruikte dit keer roze peper, pimentbessen, chilivlokken en kurkuma (vandaar de gele kleur).Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en giet de vloeistof in de pot bij de bloemkool, helemaal tot de rand.
  4. Schroef het deksel erop en laat de pot op zijn kop afkoelen. Hierdoor trekt het vacuüm en is je ingemaakte groente lang houdbaar.
  5. Zet na het afkoelen in de koelkast en laat minimaal 24 uur intrekken voordat je het gaat eten.

Geef een reactie